Kutatók

Az Osztrák-Magyar Monarchia kies szélén, S. városában született. A korán megnyilvánuló tehetségű gyermeket érdeklődése, apja pékségének meleg zugában, a klasszikus és modern nyelvek és civilizációk megismerése felé hajtotta.
Az Osztrák-Magyar Monarchia kies Fünfkirchen városában született, a török hódoltság óta ott élő bosnyák népesség által lakott Ledina nevű városrészben. Kora gyermekkorától a szőlőművelés töltötte be életét, mint a család ősi megélhetési forrása.
Bölcsője, akárcsak S. J. Robiné, a Kárpát–medence egyik kisvárosában ringott. Apja textilgyárának jövedelméből jelentős összegeket költött a művészetek támogatására. A házban gyakran megfordult a Párizsból hazatérő Alphonse Mucha.
A vasárnapi ebéd és a takaréktűzhely kereszttüzéből, valamint a postatiszt atya értelmetlen szigora elől korán Párizsba menekülnek. Kezdetben cselédként tengetik életüket, majd a párizsi művészvilág ismert modelljei lesznek.
A Növekvő Városhoz kapcsolódó antropológiai vizsgálatok vezetője, a Város leleteinek egyik első feldolgozója. A terület utódnépességének embertani arányait vizsgálva sajátos antropológiai elméleteket állított fel, melyek tudományos körökben számos vihart kavartak.
A festői szlovák fürdőhelyen, Korytnicán látta meg a napvilágot. Ügyvéd apja legjobb tudása szerint gondoskodott a gyermek tanítatásáról. Mivel abban a korban még nem volt gyógyítható a Heine-Medin kór, ennek következményeként megsántult.
FEL
EN