Feltárás

Képes útmutató karosszékben végezhető régészeti kutatásokhoz

Manapság a kulturális televíziók közkedvelt hely- és időkitöltő programja egy-egy andalító és misztikus órácska, ahol bemutatnak valamilyen régészeti feltárást, lehetőleg egyre távolibb tájakról. A szokásos kellékek: naplemente pálmafákkal, mágikus erejű panamakalap a bíbor alkonyatban meditáló régész tarkóján, míg a távolban fejükön kosarakkal helyi erők távolítják el a földhulladékot az ilyenkor adódó munkadalokat dünnyögve.
Tudom, hogy az olvasót ilyenkor megkopott gyermekkori ábrándjai újra magukkal ragadják, és elképzeli önmagát egy alkonyórán, néhány régi, megkopott pergamen megfejtése közben, a szélfútta sátor félhomályában, ahol csak néhány bágyadt fényű, frissen feltárt aranyszobrocska bámul rá megértőén.
Nos, mielőtt Ön életformát váltana, félvállról véve orvosa baráti tanácsait, fémkeresőt és panamakalapot vásárolna, majd végül, de nem utolsósorban szponzorok után ácsingózna, vegyen figyelembe néhány megfontolandó ellenjavallatot.
Az Ön számára megfelelő megoldás a karosszékben végezhető régészeti feltárás lehetne, majd a sikeres felfedezéseit követő, hosszasan elemző, otthoni elmélázás. A recept meglehetősen egyszerű, miként elutazni is kiválóan lehet egy menetrend lapozgatásával. Nem szállok le Tapolcán, mert ott nincsen resti. De hol van még egyáltalán egy jó resti?
Visszaballagva tehát a régészeti kutatásainkhoz, mindenekelőtt tegyen szert néhány régi fényképre. Elővehetők öreg, megbámult arcképek abból a családi múltat tartalmazó megsötétedett fadobozból, amiben eredetileg aszalt, karlsbadi szilva volt. Tapasztalatom szerint az ócskapiacon felfedezett, különös, töredezett felvételek a legmegfelelőbbek. Mindezek mellé vásárolhat az Ecserin néhány ismeretlen funkciójú és eredetű avítt tárgyat (fontos, hogy fogalma se legyen egykori szerepükről, de lehetőleg nagyon réginek tűnjenek Önnek). Itt óvatosan kell eljárni, mivel olykor az árusok merő előzékenységből felvilágosíthatnak bennünket a tárgy eredetéről, ami így számunkra teljesen használhatatlanná válik, pontosabban "varázstalanodik".
Ezzel már kezünk ügyében van egy megfelelő minőségű, alapfokú "agyindító készlet". Ekként felkészülve kezdhetjük sikeresen az ásatásokat bel- és külföldön egyaránt!
Régi fotóink immár tarotkártyaként keverhetők, így a baljós vadászkalandoktól a tragikus végű skorpiómarásig bármi bátran előhívható, nem beszélve a régészek érzelmes életrajzáig, valamint a különösnél különösebb leletekig (Drakula sírja vagy bármi más). Az ötletek néha megtámadnak bennünket, mi csupán sikertelenül védekezünk…
Ezután az ismeretlen eredetű tárgyat finom kézmozdulatokkal helyezze el a szövegszerkesztője (avagy) írógépe peremén. Alkonyat, esős délelőtt, bármilyen napszak jó lehet. Ha nem óhajtja úti élményeit rögzíteni, akkor jöhet a karosszék, és Ön máris kezdheti az úti előkészületeket, valamint a feltárást. Helyezkedjen el tehát kényelmesen, és remélhetően nem kísérik útján baljós, éjféli árnyak.

Dokumentumok

FEL
EN