Írástöredékek a Növekvő Városból

"Jóllehet a szó légnemű anyagból gyúrt (csupán a szelek játéka, és ki törődik azzal, hogy két felhőcske egymással miként fecseg), az igazság kő és acél marad és lészen városunk tengelye. Tudd, hogy a semmi határozott megmarkolása csak perceink lassú elhalásához vezet. Vedd példának a kakukk céltalan zaját, mit feléd hord az alkony..."
A fentiek bizonyos Batho nevű írnoknak holmi marhák ellopása miatt az Öböl menti körzet egyik bírájához írott leveléből származnak. A kissé rejtelmesnek tűnő tanítást jóval vaskosabb fenyegetések követték (végtagcsonkítás, halálrakövezés stb.).
Az úgynevezett bugyolált üzenetek vagy tekercsek sajátos értesítést hordoztak. Megfejtésük csak a tekercs feltörésével volt végrehajtható. Ez az olvasásnak kissé ellentmondó aktus nem okozott különösebb zavart a Városban és környékén. A gondolatot szétzúzó törés, mely új gondolatot tesz ezáltal láthatóvá, az utolsó figyelmeztetés szerepét adta az üzeneteknek, így az uralkodó írnokai csak végső esetben alkalmazták.
Más kutatók szerint a "tekercses" forma tulajdonképpen az üzenet titkosságát biztosítja, és a bevezető rész pusztán csak álca, a további, nagyfontosságú szövegrészeket megóvandó. Valószínű, hogy a Növekvő Város könyvtára is tekercsekből állt, ami a kiégetett agyagtekercseket magunk elé képzelve a tökéletesen használhatatlan jeltömeggel azonos. Ezt kissé alátámasztani látszik egy lekicsinylő üzenet a Bírák termének falán talált töredéken. "A könyv csupán a szem játéka."
Az egymásra lapolt, "rétegelt" üzenetek tisztább képletet mutatnak. Magukban hordozzák a városlakók szinte mániákus tiszteletét az idő rétegei iránt.

"A kor rámrakódik, és nem hámozható le, mint a hagyma..." – közli szűkszavúan a 460-as jelű töredék.
Írástöredék
kerámia · 35 × 35 × 5 cm
Törvénygúla
kerámia, bronz · 35 × 35 × 45 cm
Tekercsőrző idol
bronz · 23 × 20 × 17 cm | kerámia talapzat · 17 × 17 × 26 cm
Törvénygúla
kerámia · 30 × 30 × 20 cm
Rétegelt üzenetek
kerámia · 15 × 15 × 3 cm
Tekercsek
70 × 50 cm (részlet)
Töredék a Növekvő Városból (Bírák terme, C/2 szektor)
120 × 120 × 10 cm

Leletek

FEL
EN