Toloose Lawtrack

Az ifjú Lawtrack
A festői szlovák fürdőhelyen, Korytnicán látta meg a napvilágot. Ügyvéd apja legjobb tudása szerint gondoskodott a gyermek tanítatásáról. Mivel abban a korban még nem volt gyógyítható a Heine-Medin kór, ennek következményeként Toloose Lawtrack megsántult. Emiatt kissé visszahúzódó, társaságot kerülő gyermek lett, amit később már fékezhetetlen kalandvágy váltott fel. Ez magyarázza talán, hogy Sánta kutya címmel újságot indít (nomen est omen), amiben főleg a fürdőhely visszáságait tűzte tollvégre. Mivel csak három előfi zetőjük volt, (akik gyaníthatóan az ügyvéd atya kliensei közül kerültek ki) a lap így korán jobblétre szenderült.
A sors hamarosan Bécsbe vetette a kalandvágyó fi atalembert, aki egy rövid gabonakereskedői kaland után, melynek részleteiről itt tán nem számolnánk be, tovább szökkent a Monarchiából. Párizsban tűnt fel, ahol kezdeti pályafutását az odalátogató ismerősök beszámolóiból ismerjük. Egyesek szerint alkalmi cipőfüzőárusításból élt, míg mások már bárzongoristaként látták, ahol halandzsaslágerekkel bűvölte el a nagyérdemű közönséget. Valószínűbb azonban, hogy az apai segítség járult hozzá, hogy a Sorbonne jogi karán végzett. A conseil juridique címet nyerte el, miután nem akart francia állampolgárrá válni. Mindeközben a Lapin Agile vendéglő híres-hírhedt különtermét is látogatta, ahol a "Texas hold'em" pókerjáték rejtelmeit tanulmányozta. (Valószínű hogy innen ered angolosan hangzó álneve is.)
A vakszerencse így hozta össze Kowalski-Segner régésszel, aki éppen családi öröksége utolsó foszlányait készült elkártyázni. Az állítólag legendás kimenetelű parti részleteit nem ismerjük. A Lapin Agile törzsvendégei sokáig emlegették, és a széket, ahol Toloose Lawtrack játszott előszeretettel választották a babonásabb játékosok. Toloose Lawtrack végül is egy hihetetlen licitcsata végén lerakta lapjait (egy royal flusht), amivel nemcsak Kowalski-Segner családi örökségét nyerte el, hanem a Növekvő Város utolsó, még feldolgozatlan régészeti hagyatékát is. Állítólag Kowalski-Segner ezután sikertelen öngyilkosági kisérletet hajtott végre a XIII. kerület egyik lepusztult, kis szállodájában. Azt, hogy Toolose Lawtrack mit is tudott kezdeni a kisméretű leletekkel, már egy másik kérdés. A fennmaradt TL. szignójú dobozok valószinűleg a Növekvő Városból származnak, de az anarchikus színezés, és a szokatlan tárgyegyüttesek kétségkívül egy excentrikus elme játékai, amit még megerősít az a tény is, hogy az egész anyagot szigorú feltételek mellett, egy bizonyos Yvonne Roux kezelésében hagyta. A kilencvenes éveit taposó hölgy azonban a kutató érdeklődésére, csak bizonytalan és kitérő válaszokat adott.
A Lapin Agile vendéglő

Kutatók

FEL